Sayfalar

8 Eylül 2012 Cumartesi

Film Friday/Round Midnight

Bundan sonra her cuma bir film önereceğim size, karar verdim. Sinefilliğimin engin tecrübelerinden yararlanmalısınız. Şimdi öyle bir güzel film önereceğim ki, beni film boyunca müzikleriyle zaten esir aldı. Önermesem çok çok ayıp olurdu.
Öncelikle jazz sever misiniz? Eğer cevabınız hayır ise bu yazıyı kapatıp gidin, demeyeceğim elbette. Çünkü bu film biraz olsun size jazzı sevdirecek. Hadi ama ne kaybedersiniz ki ?

Round Midnight (1986)


Filmimizin konusundan biraz değinmek istiyorum; Tenör saksafoncu Dale Turner'in New York'tan Paris'e uzanan fırtınalı hayatını anlatıyor. Alkolizmle mücadelesinin yanı sıra yıkılan ailesini de ayakta tutmaya çalışıyor. New York'ta siyahi jazz müzisyenlerine hakedildiği gibi davranılmadığından müziğin rengi olmaz kafasındaki Fransızlara harika eserlerini tattırmak için Paris'e gidiyor. Orada Francis Borler ile tanışıyor. Aslında Dale, arkadaşının hayatını müzikleriyle değiştirmiş ama farkında değil. Zamanla bağları kuvvetleniyor. Dale Turner için hayat daha zor bir hal alıyor çünkü dostuna vermiş olduğu sözleri tutması gerekiyor.

Hem dostluğun hem de jazzın bu hayattaki önemini göstermiş oluyor.
Müzik, herşeyi değiştirebilir; eğer siz isterseniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder