Sayfalar

1 Aralık 2013 Pazar

Boyband Tarihi-2

Boyband gruplarının nasıl kurulduğu tamamen bir efsanedir. Tam bir klişeler silsilesidir. Her bir boyband aşağı yukarı şu şekilde kurulmuştur;

X kişisi Y kişisine "hadi grup kuralım." demiş. Bunlar prodüktör ile anlaşmaya gider iken yolda Z kişisine rastlamış (ya da prodüktör önermiş) sonra Z kişisi "aa beraber büyüdüğüm komşumu da alalım o da iyi çocuktur." demiş. O kişi de "aa eniştem de gelsin o da istiyodu ayıp olur." demiş ve bu şekilde kurulmuştur.

Zaten grupları tanıdıkça sevdikçe bu gibi ayrıntıları görmezden geliyorsunuz. Zira grup üyeleri bile nasıl kurulduğunu tam olarak bilememektedir.

Şimdi geliyoruz NKOTB'dan sonraki kısma...
NKOTB rüzgarı hızla esmeye devam ederken; müzik şirketleri ardı ardası kesilmeyen boybandler salmıştır piyasaya. Müzik sektörü adeta boybandten geçilmez bir hal almıştı.
Tabii boybandlerin yanında girlbandler de hızla ününe ün katıyordu. Spice Girls, Destiny's Child gibi...
90larda kıyasıya bir rekabet vardı, solo şarkıcılar neredeyse yok gibiydi. Gruplar ön plana çıkıyor. Şarkılar hep akılda kalıcı, basit sözlerle oluşturulmuş dans şarkıları oluyordu.
Tabii bu hızla yükseliş bazen çok can sıkıcı olabiliyordu. 90ları dolu dolu yaşayanlar iyi bilir. "Ooof bu şarkı da sıktı yaa, heryerde çalıyor" ya da "yaa bu şarkının melodisi X grubunda da yok muydu bak bun grupta uyarlamış" gibi gibi.
Yani anlayacağınız kalitesiz müzik almıştı başını gidiyordu. Tabii kaliteli olanı yok muydu bu işin. Vardı, vardı elbet.
Nkotb, Take That, 5ive, Westlife...
Bi dk bi dk...
Evet.


Take That...
Robbie Williams'ı bilmeyeniniz yoktur. Yani yabancı müziğe ilginiz bile olmasa Robbie'yi bilirsiniz. İşte Robbie Williams'ı doğuran bu gruptur.
Nasıl kurulduklarına dair bilgi için yukardaki giriş kısmını tekrar okuyun.
Take That tamamıyla Nkotb'a karşı olarak kurulmuştu. Yani İngiltere'nin bir karşı atağı olarak nitelendirilebilinir.
İngiltereden çıkan East 17, Oasis, Blur gibi gruplar İngiltere sınırlarını aşmıştı. Şimdi gözler Take That'teydi.
Fakat Take That'in üstünde büyük ve aşılması güç bir engel vardı. Çünkü Nkotb, bu akımın başlatıcısıydı ve bir hayli hayrana sahipti.
Ancak size öyle bir detay söyleyeceğim ki Take That'in ne kadar başarılı bir grup olduğunu o zaman anlayacaksınız.
The Beatles ingilterenin en iyi grubu olarak bilinirdi.  O tacı Beatles'ın elinden "neredeyse" alacak grup olmuştur. Hala da İngiltere'de başarılı grup olarak saydıklarımızın arasındadır. Zira günümüzde de -eskisi kadar olmasa da- kaliteli müzik yapmaktadırlar.



Take That 90lı yılların ilk yarısında tüm müzik listelerinin en üst sırasında yer alıyordu. Nkotb ile kıyasıya rekabet içindeydi. Ancak 1991 yılında kurulan grup 1996'da yani çok kısa bir süre içinde dağılmıştı.
(İngiliz boybandleri ne yazık ki çabuk dağılanlar olarak tarihe geçiyordu.)
1996 yılından sonra listeleri meşgul eden Take That'in yerini Robbie Williams almıştı. Bu arada Nkotb'da dağılarak yerini solo şarkıcılara bırakmıştı.
1996 yılından sonra boyband devri için duraklama devri diyebiliriz.
Take That albümleri ve başarıları;
Take That and Party:  Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen ve Robbie Williams'tan oluşan grup ilk albümünü 1991 yılında çıkarmıştı. Albümde birçok hit mevcuttu.
*hitler: It Only Takes a Minute, Could It Be Magic, A Million love songs, I Found a Heaven. 
Neredeyse albümün tamamını sayacaktım di mi. Ama durum bu, gördüğünüz gibi. İlk çıkış albümü bir hayli iddialı. İngiltere listelerinin tepesinden inmeyen bu şarkılar henüz Birleşik Devletleri fethedemese de en azından İrlanda, Fransa, İtalya gibi avrupa ülkelerine erişebilmiş ve bir hayli başarı sağlamıştı. 

Everything Changes: 1993 yılında bu albüm, Amerika listelerinde de görünmeye başlayan albümdür. Zaten İngiltere listelerinde zirveden düşmemektedir. Bu albüm için Barlow'un başarısı diyebiliriz. Kendisini yazdığı ve hit olan birçok parça vardır bu albümde.
*hitler: Everything Changes, Pray, Babe, Relight My Fire, Love Aint Here Anymore...
Bu albümün aynı zamanda US version'ı da çıkmıştır. Amaç Amerika'ya jest yapmak...

Nobody Else: 1995 yılında çıkan bu albümden sonra Robbie Williams grubu terkedeceğini açıklamıştır. 
Bu haberin üzerine de grup, dağılma kararı almıştır. Fakat son albümle en tepede bırakarak, ağızlarda tat bırakmıştır.
*hitler: Never Forget, How Deep Is your Love (favorimdir)

Greatest Hits ve Reunion
Tekrar birleşme kararları grup 96 yılında greatest'i çıkardığından beri vardı. Fakat bir türlü toplanamıyorlardı. Bu bir araya gelememe Robbie'nin gittikçe solo olarak daha başarılı olmasıyla imkansızlaşıyordu.
Bir 10 yıl beklediler, evet çok uzun bir zamandı fakat hiç unutulmadılar. Çünkü gerçekten iyi izler (How Deep is your love, Love aint here anymore, a million love songs gibi) bırakıp gitmişlerdi.

NKOTB ile Rekabeti
Bu rekabetten kimin mağlup kimin namağlup çıktığı kesin değildir. İki grupta kıyasıya yarışmıştır. Ancak müzik listelerine ve geçen yıllardan sonra akıllarda kalan şarkılarıyla söylemek gerekirse Take That bir adım önde gibi duruyordu.

Beautiful World ve The Circus
2006 yılında geri dönen grup, Beautiful World albümüyle çıkış yapmıştı. Robbie'siz yoluna devam eden grup 10 yıl önceki başarısını hala koruyordu.
Shine, I'd Wait For Life (favorimdir), Patience listelerde iyi çıkış yapan parçalarıdır.

3 yıl sonra The Circus albümü ile Robbie'siz başarısını pekiştiriyor ve 2011 yılında çıkan Progress albümü ile Robbie grubuna geri dönüyordu.

Ayrıca 2012 Londra Yaz Olimpiyatlarında sahne almışlardır.


Take That'in günümüzdeki başarılarından ve videolarına önümüzdeki yazılarımda değineceğim. Bu kısım 1996 yılına kadar olan kısmı içerir.

Ve ayrıca Nkotb'a ne mi oldu?
Anlatayım...
Zamanın başarılı grubu ve bu akımın öncüsü olan grup ne yazık ki günümüzdeki geri dönüşünü çirkefleşerek yapmıştır. Nedir bu ? İşte kendisinden sonra gelen gruplara laf atmak, aşağılamak gibi (böyle tekrar ünlü olacağını sanmış olacaklar ki) bu hareketlerinden sonra pek dikiş tutturamadılar.
Hala da eski şöhretli zamanlarının onlara verdiği nimetle günümüzde bişeyler yaparak tutunmaya çalışan bir grup haline dönüşmüştür. Ve ne yazık ki bende büyük bir hayal kırıklığı yaratmışlardır.
Yani şöyle ki zamanında Nkotb'u başarılı yapan onlara verilen şarkılar ve yapılan imaj imiş.
3.kısımda görüşmek üzere arkadaşlar.

2 yorum:

  1. Serel, Backstreet Boys'a gel artik... :))) bak okuyorum bitiyo okuyorum bitiyor.

    YanıtlaSil
  2. hahaha sabır be sabır :D
    daha asyalı boybandleri de yazıcam hem onlarda bu dünyanın %60lık kısmını oluşturuyo araştırdığım kadarıyla :D

    YanıtlaSil