Sayfalar

1 Aralık 2013 Pazar

Boyband Tarihi-1

Evvet ne zamandır yazmayı planladığım boyband tarihi projemi nihayet gerçekleştirmiş bulunuyorum.
Bildiğiniz gibi 90'larda bir hayli ünlü olan bu akım günümüzde de eski boybandlerin geri dönmesiyle eski popülaritesini geri kazandı.
Sanırım ben profesyonel olarak müzik dinlemeye (Frank Sinatra ve Michael Jackson'ı saymazsak) boybandlerle başladım.
Ve bana gelipte hiçbir kız demesin ki "yhaa biz boyband dinlemediq hiç kızım, biz roqçuyduk" diye. Yani ergenlik zamanlarımızda "boyband sevmeyen (!) roqçu" olarak geçinen tiplerin Good Charlotte dinlemeleri de ayrı bir ironiydi. (GC de bir boybandti)
Yani nihayetinde ergenlik çağındaki kızlar için müziğin kalitesinden çok seksi 4-5 erkeğin bir araya gelip dans etmesi daha önemliydi.
Eee ergendik napah ?
Zamanla biz büyüdükçe boybandler de büyümeye başladı. İşte Good Charlotte'ten bahsettim ya. Onlar da dahil. Tarzlar yavaş yavaş pop-rock'a dönmeye başladı. (Yani poptan pop-rock'a dönmeyi olgunluk olarak tanımlıyorlardı, bence de saçma evet.)
Seksi dansların yerini ağır hareketler, slow şarkılar, rock balladları aldı.
Ve daha sonra uzaydan düşen meteor taşı misali yavaş yavaş ufalanarak dağıldılar.
Fakat ki bu dağınıklı (!) çok uzun sürmedi.

*Başlamadan Önce Uyarı Şeysi*
Şimdi arkadaşlar ben profesyonel bir boyband dinleyecisi olarak sizlere en güzel boyband tarihini anlatacağım. İster oku ister okuma. Bu daha başlangıç, çok uzun bir yolcluğu var boybandlerin ona göre yani.
Bi de ayrıca (özellikle erkekler için) önyargılı olmamalnızı rica edicem. Çünkü "boyband mi off ergen misin kızım yaa" diyorsanız. Çok cahil olduğunuzu, boyband ve müzik hakkında malesef ki bir bok bilmediğinizi yüzünüze vururum. Adam olun, dikkatli olun. Tarzın değildir. Sevmezsin. O zaman saygı duyarım. Ama boyband dinleyeni aşağılayacak bir insansan yazıksın. (ergen damarıma bastım kendi kendime) -ama doğru yaneee....

Neyse konuya giriyorum ben artık...
Boyband Ne Yaa, Nasıl çıktı Bu olay ?
Boyband dediğimiz tahmin edersiniz ki 5 erkekten (genellikle 5 kişiden oluşur) oluşan müzik grubudur. Tamam müzik grubu da diğerlerinden farkı ne ?
Şöyle ki;
Vokal müzik grubu desek daha doğru. Yani boybandi oluşturan üyelerin grup içinde tek aktivitesi o güzel sesleriyle kızları etkilemek (!) o güzel danslarıyla kızları etkilemek (!) o kaslı vücutlarıyla kızları etkilemek (!) yani her halükarda kızları etkilemek üzerine kurulmuş bir lanet olası olaydır.
Tabii ki bu kızların da boybandi sevmeleri için kriterleri vardır. Nitekim boyband içinde bir tane bile kaslı, seksi erkek bulunmazsa isterse o boybandi oluşturanlar dünyanın en güzel seslerine sahip olsunlar o iş biter.
Yani diyorsun ki sesten çok görüntü önemli...
Öyle mi diyorum ? Öyle diyorum. Evet. Kısmen.
Şimdi sen de bağa ilk boyband kim ?
Yahu aceleye ne gerek var. Bu daha başlangıç Bunu iktisata giriş gibi gör. Ne bileyim siyasete giriş, hukuka giriş gibi gör. Ağır ağır gidiyoruz, yolumuz uzun. Çay ? Kahve ? Ne veriyim sana ?

Giriş Şeysi...
Kareografik performanslar, dansın sesten önemli olduğu zamanlar ve 90'lar.
Britney Spears, Christina Aguilera, J.Lo ve daha niceleri. Böyle seksi kadınların aşık olduğu erkekler vardı kliplerinde. Hani böyle seksi vücutlu falan. Kimin aklına geldiyse o klipteki erkeklerden bir grup oluşturup ortalığı yıkmak bence iyi fikirdi, değil miydi iyiydi.
Yani bence telefonun icadı kadar gerekli olan bişeydi. Erkeklerin gözleri kulakları bayram ederken biz kliplerde 20 saniye görünen o taşlarla yitinirdik. Yaşasın feminizm, sonunda kadınlar için de güzel şeyler olacaktı !

1940'lı yıllara gidelim. Taa o zamanlarda vokal grupları vardı. Soul-r&b söyleyenler. Fakat onlar kızların yüreklerini hoplatamadığından "boyband" denmeye hak kazanamadı, gariplerim.
Bu iş 80'lerin sonunda başladı. Yani "boyband yaratma işi".
Belki 60larda beatles diyebilirdik. Ama onlar da enstrüman çalıyodu. Öyle de olmazdı ki.

Yahu söyle artık kim şu "ilk boyband" ?
Tamam tamam. İlk boyband geliyooor geliyoooor...
Jackson 5... Değil tabii ki. Ehe ehe ehe. Michael Jackson'unun kardeşlerinden oluşan bu grupta boyband sayılmadı. Neden mi? (That's problem is just a teenage girls),
80'lerin sonu 90ların başına kadar boyband denilen şeyden bahsedemiyoruz arkadaşlar. Taa ki
NEW KIDS ON THE BLOCK kurulana kadar. Maurice Starr tarafından kurulan bu grup tam olarak "boyband" isminin sahibi oluyor.
Amerikada kurulan bu grup daha önceki vokal gruplarından farklıydı. 5 beyaz, kaslı ve iyi dans eden genç. Ehh bi de sesleri de iyi. Tamamdır. İlk çıktıklarında bir hayli kız hayranlarının olmasından dolayı kendilerine "boyband" denilmiştir. Yani "genç kızların sevgilisi" derler ya. Onun "band"i işte. George Michael'ın ve daha nice solo artistin yakışıklılığı ve genç kızlarla olan ilişkisinin pabucu damdaydı artık. Eee onlardan bir grupta 5 tane olunca haliyle kalabalık olan yeniyordu. Albüm satışları patlamıştı. Kızlar resmen kendini parçalarcasına NKOTB konserlerinde ağlıyor, bağrıyordu. Üstelik bunların kliplerindeki dans figürlerini ezberleyip evde oynuyorlardı.
Bir barbienin Ken'i mi dersiniz ne dersiniz artık. Boybandler 13-22 yaş arasının en büyük eğlencesi olmuştu. (22'den sonrası da seviyor ama çaktırmıyordu.)
NKOTB'un başarısından sonra birçok boyband denemesi oldu. East 17 bunlardan biridir.
Fakat en büyük başarı Take That'in oldu. (Robbie Williams'ın grubu)
Yani Justin'den önce Robbie'den önce hep boybandler vardı. Onların okulu burasıdır arkadaşlar.
Fakat Take That ve East 17 ingiliz boybandlerdi. NKOTB ise amerikadan saldırıyordu.
90lı yıllarda ingiliz ve amerikan boyband savaşları vardı. Mesela NKOTB seven Take That sevemezdi, yasaktı. Böyle kurallar vardı mesela. Bu yüzden bu iki grup kıyasıya yarıştı. Fakat bu yarış bu ikisiyle son bulmadı. Bundan sonra onları takip edecek birçok boyband savaşı olacaktı. (BSB&NSYNC; Blue&Westlife...)

İngiltere'de kurulan Oasis, Blue gibi gruplarda "boyband" olarak anılıyordu. Fakat tarzları farklı olduğundan bizim bildiğimiz "boyband" kategorisine giremiyorlar malesef.
Kısa zamanda NKOTB Asya'yı da ele geçirerek. Amerikan müzik tarihinde Amerika ve Avrupa'dan sonra denizaşırı meşhur olan nadir gruplardan oluyordu.
NKOTB şaşırılacak derecede ünlü oluyor. Albüm satışları patlıyor. NKOTB'un sesi taa Türkiye'ye kadar geliyordu. (Ablalarınız hatta anneleriniz bile bilir.) Nitekim çılgın bediş gibi dizilere bile konu olmuştur.

İlk bölüm burada bitti. 2.yazımı bekleyin işte orada işler daha da kızışacak. Çünkü Robbie Williams'ın grubu NKOTB'u aratmayacak şekilde alıp başını yürüyecek. Ve artık dünya, boyband müzik sektörüne teslim olacaktı. Bilenler bilir, tabii ben küçüktüm o zamanlar ama keskin çizgiler vardı.
-Boyband Sevenler (daha çok kızlar)
-Boyband sevmeyip Metallica dinleyenler (kızlı erkekli grup)
*metallica'da bsb dinlediğini söylemişti bu arada*


2 yorum:

  1. Sana en fazla iki gun veriyorum devami icin.... Zira bugun hala ayakta durup yani album cikaranlari o bolumden gelecek ki ben de calistigim yerden sinava girebilicem. :)

    Saka bir yana eline saglik Serelim. Hemen bir cirpida okudum ama bu yazinin kisa olusundan degildi. ^^

    YanıtlaSil
  2. ustamsın sen sağol :)
    ilk girişte new kids'ten ve accık take that'ten bahsettim. maksat birden insanlara "noluyo lan" dedirtmemek zira bsb dönemine girdiğimde nsync, 5ive, boyzone allah allah kimse kaldıramaz o kadar :D

    YanıtlaSil